2016 – ohlédnutí a zakončení fotovýletem

2016 – ohlédnutí a zakončení fotovýletem

Venku to už bouchá o 106, do konce roku zbejvaj poslední dvě hodinky a já si pro klid duše potřebuju odškrtnout tenhle článek. Proč? No protože prostě patří ještě do 2016 a 2017 chci začít pěkně na čisto. :)

Nevím jak to máte vy, ale já občas potřebuju vyházet starý věci, poklidit si ve stole ( i když je to samozřejmě zbytečný, páč já bordel nedělám ) a začít pěkně na čisto. A proto jsem se letos pustil 31.12 do úklidu. Začalo to přesunem fotek a dokumenty na externí hard disk a následným naformátováním disku v počítači a čistou instalací nového systému. Díky Applu za to, že je to tak jednoduchý!

Nicméně jsem si myslel, že jsem si vše uložil a přesunul a samozřejmě tomu tak nebylo. Hned po instalaci nového Lightroomu jsem si chtěl otevřít starej catalog s posledním měsícem a hlavně s fotkami ze včerejšího výletu. No a co čert nechtěl, nešlo to. Neudělal jsem si totiž aktuální backup knihovny. Takže lidi, neodkladej to zálohování :)) Všechno zlý je k něčemu dobrý a já to bral jako dobrej start k novýmu, čistýmu nastavení Lightroomu a vytvoření nových Presets pro rychlejší úpravy fotek. A tak jsem tak trochu strávil většinu posledního dne u kompu. S čistym svědomím ale můžu říct, že po technický stránce jsem na novej rok ready!

Ještě než se vrhnu k poslednímu výletu ve 2016, tak jen na rychlo zrekapituluju téměř uplynulej rok. Když to vemu v kostce, tak bych to viděl následně. První polovinu roku jsem toho moc nenafotil. Přiznávám. Neměl jsem chuť, motivaci a s tím se pojily i příležitosti k focení atd. Psal jsem o tom v článku Druhý dechDruhej dech jsem tedy chytil a od té doby se toho dost změnilo. Začal jsem se na fotografii koukat zas trochu jinak. Taky jsem začal více sledovat trendy, kam se focení ubírá a začal jsem víc čerpat inspiraci, nápady a víc nad tím vším přemýšlet. 

Výsledkem toho všeho a zároveň takovým obrazem, je můj lehce předělaný, instagramový účet kubajszcomNa Instagramu je v dnešní době spousta fotografických skupin (profilů) se skvělými fotkami a fotografy. Jasně, je tam i hrozně odpadu jednadvacátýho století, ale člověk si tam najde i to, co se mu líbí. Takže jestli mě tam „nesledujete“, tak rozhodně budu rád, pokud začnete. Odměnou vám budou aktuální fotky a hlavně i pohled do zákulisí skrze „instastories“.

Kromě toho, že jsem začal jinak pracovat s Instagramem, jsem se i více zaměřil na práci s Lightroomem a Photoshopem. Určitě se proto můžete těšit i na pokračování v různých tutoriálech. Trochu si i hraju s myšlenkou, že bych vám poskytl nějaké své Presety, ale to asi jen za odměnu. Co třeba až překročíme 5000 followerů na kubajszcomovi? Hmm? ;)

No a poslední velkou změnou pro mě v roce 2016 bylo pořízení, respektive dostání od Freecooliny, nového, vlastně starého foťáku. K Vánocům mi byl darován starý kinofilmový fotoaparát Canon AE-1 Program s objektivem Canon FD 50mm f/1,4. Krasavec nemá displej, wi-fi, GPS, nezahrajete si na něm hada ani Maria, musí se ručně nastavovat, musí se kroutit objektivem, abyste zaostřili a hlavně nevidíte hned, co jste vyfotili. Focení s ním je uplně jiná disciplína a fotky vyfocené na něm mají zcela jinou hodnotu. Radost ze správně nastavené clony, času a zaostření, je k nezaplacení. První film mám už nafocený a výsledky můžete zkouknout v mém analogovém album na FB.

Pomalu se dostávám k poslednímu fotovýletu, na který jsme s Marťou vyrazili v pátek 30.12. Počasí slibovalo inverze, tedy mlhu v nížinách a slunce na kopcích. Proto jsme píchli prst na Labské pískovce v Saském Švýcarsku. Budík klasicky na 5:00, rychlý vytvoření kafe, naložení do auta a tradá směr Bastei. Cesta byla jedno velký rozlitý mlíko, kterýho by si rákosníček nakrájel … Co vlastně chtěl z mlhy krájet? No nic. Prostě jsme dorazili na Bastei fotit východ sluníčka, jenže sluníčko nebylo vidět díky až moc velký inverzi. I tak jsme udělali pár snímků a vyrazili na další lokaci – Kleiner Winterberg. 

Jestli se tam někdy vydáte, tak počítejte s hodinovou procházkou v lese. Je to od parkoviště faaakt daleko a závěrečných necelých 500 dřevených schodů na vrchol skály nejsou uplně zadarmo :) Nicméně výhled stojí za to. Teda pokud nemáte mlhu, že jo. A my jí tak nějak furt měli. Ale i tak jsme udělali pár dalších snímků a jeli dál. Tentokrát do mýdlárny Rubens v Růžové, pro kterou budu fotit jejich produkty. Na tuhle spolupráci se fakt těším, je to rodinná firma s 15ti letou tradicí, vyrábějící vlastní mýdla a vše kolem nich a já mám tu čest to zdokumentovat.

S Marťou jsme už docela unavený, nohy nás bolej, břicho prázdný a tak váháme co dál. Já mám ještě chuť fotit a tak podle webkamery na Sněžníku zjištuju aktuální stav počasí. Doporučuju těch webkamer využívat. Kamera nám ukazuje, že je tam klasicky božsky a tak vyrážíme. Nad Maxičkama vyjíždíme z mlhy a šediva do krásného sluníčka a mezi omrzlé koruny stromů. Je nám jasné, že to bude opět super. A taky že bylo. Vybíháme nahoru, fotíme na digitál, na film, skrz sklěněnku, na instax, užíváme si to a pak jak zmrzlí rampouši jdeme k autu a spokojení frčíme zpět domů.

Výsledek z našeho úspěšně neúspěšného respektive neúspěšně úspěšného výletu můžete očíhnout v galerce. Já si ještě dovolím vložit sem do článku video se svým výběrem fotek za 2016, abych to měl komplet uzavřený. A vám přeju dobré světlo, spoustu skvělých zážitků, které bude stát za to vyfotit a hlavně zdraví v roce 2017! Se spoustou z vás, co jste dočetli až sem, se určitě uvidím a těším se na společné focení nebo třeba poježdění na kole ;) 

PS: sorry za chyby. Tentokrát jsem se tak rozepsal, že se mi to po sobě ani nechce číst :))